opensees-learning-resources

منبع آموزش OpenSees چیست؟ در نوشته روش یادگیری OpenSees از بخش آموزش OpenSees گفتیم که آموزش های خانه OpenSees از جمله منابع نادر مناسب برای یادگیری OpenSees است. اما چرا؟ در این نوشته می خواهیم نشان دهیم که این صرفا یک ادعا نیست بلکه قضاوتی است که پس از بررسی تمام منابع موجود حاصل شده است.

منابع آموزش OpenSees در 7 دسته خلاصه می شوند که پس از یک بررسی کارشناسانه می توان آنها را بر اساس سطح کیفی به صورت زیر رتبه بندی کرد. در ادامه این مطلب جزئیات این بررسی را با شما در میان خواهیم گذاشت:

4) کارگاه های عملی برگزار شده در حاشیه سمینارهای علمی

بررسی منابع آموزش OpenSees

قبلا در مورد چالش های تحلیل غیرخطی سازه ها صحبت کردیم. در آنجا سعی کردیم نشان دهیم که درک تئوری روش های مختلف مدلسازی و تحلیل سازه ها و کاربرد مقایسه ای آنها چقدر مهم است. بار دیگر تاکید میکنیم که کسب تسلط علمی یک نیاز ضروری برای دفاع مؤثر از یافته های پژوهش و تفسیر آنها و رسیدن به خلاقیت پژوهشی است. در کنار فرضیات علمی، جزئیات ریز زیادی وجود دارند که تنها با تجربه عملی آشکار می شوند. در واقع، این جزئیات برای هر مسیر مطالعاتی به طرز متفاوتی بروز می کنند. به همین دلیل، عمومیت ندارند و اغلب نمی توان آنها را به عنوان یک یافته علمی قلمداد کرد.

برای یک بررسی دقیق، معرفی ویژگی های مراجع آموزش OpenSees را از ضعیفترین دسته شروع می کنیم. به این روش وقتی به مراجع قوی تر می رسیم دلیل قوت آنها بهتر برای ما آشکار می شود.

کتابهای مرجع اجزای محدود

منابع دسته هفتم شامل کتابهای مرجع اجزای محدود غیرخطی است که اغلب مناسب مقطع دکترا است. این منابع تماما با هدف آموزشی و با نگاه همزمان علمی و عملی گردآوری شده اند. اما کاربرد این منابع با چیزی که مورد نظر بیش از 90 درصد پژوهشگران است متفاوت است. در واقع، این کتابها ریز محاسباتی را که برای نوشتن یک برنامه تحلیل غیرخطی لازم اند هدف خود قرار داده اند. در نتیجه، وارد جزئیات مربوط به تولید یک نرم افزار می شوند و نه استفاده آگاهانه از آن. این نگاه طبیعتا برای محققی که نمی خواهد چرخ را از بتدا اختراع کند سردرد آور است. با این حال به دلیل داشتن جزئیات تئوری با ارزش نباید از مجموعه منابع یادگیری OpenSees کنار گذاشته شوند. در موارد زیادی رجوع به این منابع برای درک درست رفتار سازه ای و پاسخ مدل های عددی ضروری است.

گزارش های مختصر و مفصل علمی

منابع گروه ششم (یعنی مقالات علمی) تنها بر گزارش یافته های علمی آن هم به شکلی کاملا مختصر تمرکز دارند. این منابع ماهیت و دغدغه آموزشی ندارند و به جزئیات انجام مراحل عملی نمی پردازند. این در حالی است که عمده زمان صرف شده طی یک پژوهش مربوط به جزئیات بسیار ریز اجرایی است. حتی از زاویه علمی نیز این دسته بیان کاملی را ارائه نمی کنند زیرا هدف آموزشی ندارند. بلکه تنها در دایره توجیه یافته های خود به جنبه های نظری اشاره می کنند.

دسته پنجم که متشکل از پایان نامه های دانشگاهی است، اگرچه مفصل تر از مقالات علمی هستند اما همچنان نگرش آموزشی ندارند. به عبارتی تنها به گزارش سؤالات، فرضیات و روش تحقیق از زاویه علمی می پردازند. طبیعی است سؤالات کاربردی زیادی پس از مطالعه این منابع پیچیده همچنان در ذهن کاربران نرم افزار می ماند.

آموزش OpenSees در ورکشاپها و سمینارها

گروه چهارم از فهرست منبع آموزش OpenSees شامل کارگاه های عملی مرتبط با OpenSees است. اگر چه این منبع با هدف پرداختن به جزئیات تدارک دیده شده اند، ولی معمولا بیش از حد کوتاهند. دلیل این اختصار را می توان با بررسی انگیزه ارائه دهندگان درک کرد. درست است! به طور طبیعی محققان تمایل زیادی برای افشای دانش خود آن هم به رایگان ندارند. در نتیجه، این منابع به قدر کافی وارد جزئیات نمی شوند. معلوم است که در چند صفحه یا چند دقیقه نمی توان جزئیات تلاشی را که گاهی چند سال به طول می انجامد بیان کرد. در واقع، نبود پشتیبانی مالی از این ارائه ها و انگیزه های غیرمالی آنها مانع غنای کافی این منابع می شود.

سطحی ترین منبع آموزش OpenSees

در میان منابع بالا، منبع سوم که راهنمای نرم افزار است مشهورترین و در عین حال خلاصه ترین است. این راهنما تنها به بیان گرامر (سینتکس) و املای دستورات OpenSees می پردازد و تقریبا از بیان جنبه های علمی تهی است. با این حال، به دلیل در بر داشتن مثالهایی ساده و همین طور لینک دهی به مراجع دیگر نسبت به منابع دیگر مزیت دارد.

کتابها و دوره های OpenSees

دسته دوم از منابع بهترین نوع مرجع در بین همه گروه های گفته شده محسوب می شود. انگیزه مالی، بهره مندی از تجربه عملی و تلاش برای کسب رضایت مخاطبان زمینه ساز غنای هر چه بیشتر این منابع است. با این وجود، این دوره ها توسط فارغ التحصیلان دانشگاهی ارائه می شود که حداکثر در انجام یک یا دو موضوع پژوهشی صاحب تجربه هستند. سطح علمی این منابع نیز وابسته به سطح کنجکاوی و علاقه ارائه دهنده است. اما نکته کلیدی این است که سرنوشت علاقه مندان جدی عرصه پژوهش معمولا کرسی های استادی دانشگاه است. در نتیجه، مشکل جدی این دسته از منابع نیز سطح پایین یا متوسط علمی و محدودیت حوزه کاربرد است. به عبارت ساده تر به اندازه کافی حرفه ای و جامع نیستند.

ویژگی های آموزش خانه OpenSees

با بررسی ویژگی های این 6 گروه منبع آموزش OpenSees می توانیم ویژگی های یک منبع ایده آل را بشماریم:

  • به جنبه های علمی مربوط به روش های مختلف مدلسازی و مقایسه بین کاربردها و ضعف های آنها بپردازد،
  • از جزئیات علمی زاید که مورد نیاز یک کاربر نرم افزار تحلیل غیرخطی نیستند اجتناب کند
  • جنبه های عملی کار با نرم افزار را که چندان جنبه علمی ندارند کاملا جدی بگیرد
  • توسط شخصی ارائه شده باشند که صفر تا صد مسیر پژوهش را با موفقیت و دستاورد عالی طی کرده باشد
  • ارائه دهنده انگیزه کافی برای اشتراک گذاری حاصل سالیان تلاش خود داشته باشد.

با در نظر گرفتن این ویژگی های ضروری باید گفت در حال حاضر غنی ترین منابع آموزش OpenSees توسط خانه OpenSees ارائه می شوند. این آموزشها ثمره سالها تلاش تحقیقاتی موفق در کنار مخاطبان هستند و به همین دلیل تمام ویژگی های بالا را دارند.

امیدواریم با یاری خدا و حمایت مخاطبان بتوانیم قدم های موفقی را در این مسیر برداریم.